Hoe kiest u een juiste koeling voor uw woning of kantoor?

De juiste koeling kiezen kan in 4 eenvoudige stappen:

- Monosplit of multisplit buitenunit: Hoeveel kamer wil u koelen, 1 of meerder binnenunits?
- Wat is het benodige vermogen: warmtelast berekening? Vuistregels kunnen indicatie geven?
- Welke Binnenunits wenst u: Welk type toestel verkiest u en met welk design?
- Welke type Bediening past u best: De standaard, wifi of misschien voice control?

 

Welk type buitenunit neemt u best?

Welke en hoeveel kamers u wil koelen is een belangrijke eerste stap in de product keuze.

Een monosplit (of kortweg split) is de meest voorkomende airco-oplossingen. Een split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit en is bijgevolg ideaal om één kamer te verkoelen. Op een monosplit buitenunit kan dus maar 1 binnenunit geïnstalleerd worden.

Met een multisplit airco kan je meerdere kamers koelen met maar 1 buitenunit. Tot 5 binnenunit kunnen op 1 buitenunit bovendien is het mogelijk verschillende binnenunits in stijl en grootte te combineren. Zo kan je elke kamer koelen met de meest geschikte binnenunit en ook individueel bedienen.

 

Welk Vermogen heeft u nodig?

Op basis van de te verwarmen ruimtes/oppervlaktes kan me het benodigde vermogen bepalen. Dit zo exact mogelijk bepalen is belangrijk voor een goed werkende installatie. Bij te weinig vermogen zullen de ruimtes niet warm of koel geraken maar bij te veel vermogen zal het comfort inboeten (door bv extra lawaai en of tocht)

Ideaal gebeurd dit uiteraard op een uitgebreide warmtelast of verlies berekening maar deze zijn duur en nemen tijd. Goede vuistregels kunnen daarom al snel een indicatie geven: voor een nieuwbouw bv: 0,1kW per te koelen m² geeft een idee van benodigd vermogen (kW), 5x het te koelen volume geeft een idee van benodigd luchtdebiet (m³/u). Maar bespreek dit zeker met een professional. Grote ramen, slechte isolatie, orientatie, gewenste temperatuur,… kunnen een belangrijke invloed hebben.

 

Welk type binnenunit neemt u best?

Kiest de binnenunit die het best bij u past. Een mooi interieur is deel van uw identiteit, de koeling kan hierin passen

Wandmodellen zijn nog steeds de meest voorkomende oplossing. Ze zijn compact en eenvoudig te installeren. Er zijn ook meerdere designopties beschikbaar en passen in ieder interieur

Vloermodellen zijn klein en kunnen onder een vensterbank of in een nis geplaatst worden. De lucht wordt naar boven geblazen waardoor geen tocht voelbaar hoeft te zijn.

Onzichtbare modellen (kanaalunits) kunnen weggewerkt worden op een zolder, in de kelder of een vals plafond. Meestal is alleen een uitblaasrooster zichtbaar, maar zelfs deze kan weggewerkt worden.

 

Hoe wenst u uw koeling te bedienen?

De bediening van uw koeling is waarschijnlijk al even belangrijk als de unit zelf. We spenderen al maar meer tijd binnen maar hebben wel steeds minder tijd. Niets is zo lastig al een koeling die je niet kan regelen naar wens. Denk daarom goed na hoe u uw koeling wil gebruiken. Enkel als nodig, dagelijk of volgens een weekprogramma.

De meeste units zijn zo uitgerust met een bediening: bedraad of draadloos. Maar het is ook mogelijk te werken met wifi of zelfs voicecontrol.

Terug naar overzicht